Galleria
PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS
Arvoisa Rajan Perinneyhdistyksen verkkosivujen lukija.
Perinteiden tunteminen on olennainen osa rajamieshengen luomisessa ja sen ylläpitämisessä. Pohja tälle on rajavartiolaitoksen historian ja etenkin sotien aikaisten rajajoukkojen vaiheiden ja taisteluiden tunteminen. Rajajääkärijoukkoja pidettiin kenttäarmeijamme iskukykyisimpiin kuuluvina joukkoina, joita sotatoimiyhtymät pitivät mielellään komennossaan. Suurista tappioista huolimatta rajajääkärijoukot säilyttivät taistelukuntonsa hyvin koko sodan ajan taistelumaastosta riippumatta. Rajajääkäri- ja merivartiojoukoissa sotien aikana palvelleita rajaveteraaneja oli yhteensä yli 40 000 henkilöä.
Veteraanien rivien väistämättä harvetessa rajamiesperinteitä ovat yhtenä keskeisenä toimijana vaalineet raja- ja merivartiokillat. Perinteiden vaalimisen lisäksi kiltojen toiminnan tarkoituksena on maanpuolustushengen vaaliminen, rajamiessiteiden lujittaminen sekä suhteiden ylläpitäminen raja-alueen väestöön. Kiltojen toimintaan kuuluvat mm perinneaineiston kerääminen ja juhlien sekä erilaisten retkien ja tutustumistilaisuuksien järjestäminen.
Perinnetoiminnan elvyttämiseksi sodanajan rajamiesten perinnetoimikunta kutsui Immolaan upseerikerholle 18.8.2010 kokouksen. Läsnä oli 22 henkilöä maa-, meri- ja ilmapuolen killoista. Kokouksessa perustettiin valtakunnallinen, kaksikielinen Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistys ry, Gräns- och Sjöbevakningstruppernas Traditionsförening rf. Patentti- ja Rekisterihallituksen 16.3.2011 hyväksymissä säännöissä yhdistystä kutsutaan Rajan Perinneyhdistykseksi.
Sääntöjen mukaisesti toiminnan tarkoituksena on maanpuolustus- ja rajamieshengen ylläpitäminen, veteraanien sekä raja- ja merivartiojoukkojen historian ja perinteen kerääminen ja säilyttäminen sekä vaaliminen.
Rajan Perinneyhdistyksen jäseniä voivat olla rajan piirissä toimivat rekisteröidyt killat ja yhdistykset, jotka Rajan Perinneyhdistyksen hallitus jäseniksi hyväksyy. Tällä hetkellä Rajan Perinneyhdistyksessä on 14 kiltaa jäseninä ja niiden kautta henkilöjäseniä on noin 2 600. Viiden vuoden aktiivisen toiminnan tulos on hyvä. Maa- ja meripuolen killat ovat liittyneet mukaan 100 %. Rajan Ilmakilta ry harkitsee vielä liittymisajankohtaa. Nopeiten kasvava kilta on Erikoisrajajääkärikilta ry. Se kasvoi tänä vuonna jäsenmäärän mukaan yhdistyksemme suurimmaksi killaksi. Tulevaisuus näyttää valoisalta. Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluvat vuosikokouksessa valittavat puheenjohtaja ja kahdeksan (8) muuta jäsentä sekä neljä (4) varajäsentä. Hallitus kokoontuu 6 – 7 kertaa vuodessa.
Näkyvimmät toiminnat vuoden aikana ovat Perinneyhdistyksen kevätretki ja veteraanitapaaminen Immolassa. Kevätretken toteutuksessa hallintoyksikköä vaihdetaan vuosittain eri alueisiin ja rajavartiolaitoksen toimintaan niillä ja alueiden historiaan tutustumiseksi.
Palkitsemis-, muistamis- ja juhlaesineiden suunnittelu on työstänyt hallitusta runsaasti. Viimeisenä isona työnä saatiin veteraanipäivillä elokuussa käyttöön Perinneyhdistyksen lippu. Lippu on perinteisesti joukon näkyvin tunnus ja keulakuva. Lippu on rajamiesperinteitä kunnioittava ja sen heraldinen selvitys on: ”Vihreässä lippukentässä helmenharmaa Yrjönristi, jossa reunoihin asti ulottuva vihreä hakaristi päällikkeenään keltainen rajavartiolaitoksen tunnuskuva”. Lipputangon kärkeen keihäänkärkenä olevan rajavartiolaitoksen tunnuskuvan alapuolelle on sidottu Perinneyhdistyksen pöytästandaarin väriset airuenauhat, jotka symboloivat rajaa la erilaisia toimintaympäristöjä maa, meri ja ilma.
Kiitän kaikkia Rajan Perinneyhdistyksen toimintaa auttaneita henkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä ja nimenomaan vireää hallitusta Marsalkka Mannerheimin sanoin: ”Honkaisten pirttien henki ja rajamiesten vaisto olkoon teille pyhä.”
Arvoisa lukija, tervetuloa tutustumaan Rajan Perinneyhdistyksen verkkosivuihin ja niiden kautta vireään toimintaamme. Verkkosivut loi Aikadesign Oy webmasterina Seppo Lyytikäinen. KIITOS!
Hyvää ja perinnerikasta vuotta 2016 !
Rajan Perinneyhdistyksen puheenjohtaja MARTTI KUKKONEN